Se spune că cel mai de preț activ pe care îl deține o companie, sunt angajații săi. Astfel, rolul managerului nu mai este doar acela de supraveghere a subalternilor, a devenit în schimb acela de a recruta, reține și inspira oamenii cu care lucrează. De asemenea, acesta este responsabil de modelarea viitorului companiei, atrăgând noi talente, cărora le da posibilitatea de a crește în cadrul oraganizaţiei. Există un studiu care arată faptul că, cel mai important factor al productivității angajaților, este relația acestora cu managerul.

Din altă perspectiva, există o strânsă legătură între strategia de afaceri a unei firme și managementul acesteia. Strategia reprezintă modul în care firma va ajunge să-și atingă rezultatele, iar managementul se ocupă de gestionarea eficientă a resurselor pentru a putea ajunge la rezultatele dorite. Imaginează-ți un mare vas care urmează să părăsească portul către o destinație anume. În acest caz, planul de navigație până la destinație, reprezintă strategia de afaceri, iar felul în care este condus vasul reprezintă managementul.

Ce își doresc angajații de la un manager?

Angajații caută în managarerul lor un mentor, care să-I ghideze in carieră și alături de carese pot dezvolta continuu, nu doar o persona căreia să-i raporteze activitatea. Un lider adevărat, este conștient de importanţa dezvoltării unei relații între manager și angajați, care să le permită acestora să fie implicați tot timpul în cele mai importante activități ale companiei și de asemenea, să le ofere cadrul prielnic, pentru o educație continuă.

Structura organizațională

  1. CEO

  2. Vicepreședinte

  3. Manageri seriori

  4. Middle manageri

  5. Angajați

Rolul piramidei, este acela de a defini cu exactitate responsabilitaţiile fiecărei structuri și de a asigura fluxurile de comunicare între toate nivelurile companiei. Comunicare managerială se realizează cu ajutorul managerilor de departamente (middle manageri) și aceasta poate fi ascendentă (când managerul comunica cu superiorii săi), descendentă (când managerul comunica cu subalternii săi) sau orizontală (când managerul comunica cu un individ aflat pe aceeași poziție ierarhică).

Că să înțelegem mai bine de ce este esențial rolul managerului atunci când vine vorba de comunicare, gândește-te la faptul că într-o mare companie, pot există de exemplu 20 de departamente, fiecare fiind alcătuit din 30 de oameni. În acest caz, fără un manager, la şedinţe ar trebuie să participe 600 de persoane, fapt ce ar face procesul de comunicare imposibil. În schimb, dacă fiecare departament ar avea un manager responsabil, comunicare se va desfășura doar între 20 de oameni, fiecare reprezenând punctele de vedere ale departamentului pe care îl reprezintă.

Atenție! Funcția de baza a comunicării manageriale, este informarea. Astfel, manageri trebuie să controleze în permanenţă calitatea cailor de comunicare și ale informațiilor pe care le primesc de la subalterni. În caz contrar, informația va fi distorsionată, iar capacitatea de a lua decizii corecte pentru companie, va fi afectată într-un mod negativ.

Alte roluri pe care un adevărat lider le va avea în cadrul companiei sunt:

-          Motivarea personalului –  Pentru a se bucura de încrederea și loialitatea angajaților săi, managerul să-i facă pe aceștia să înțeleagă cu adevărat care sunt valorile companiei în care lucrează și care este rolul lor acolo. Astfel, aceștia vor da tot ce este mai bun pentru a contribui la bunăstarea firmei la care lucrează.

-          Planificare strategică – Așa cum am zis la începutul materialului, managerii trebuie să se asigure de bună funcționare a tuturor lucrurilor care duc compania către obiectivele stabilite în strategia de afaceri.

-          Controlul costurilor – Un bun manager, trebuie mereu să aibă o legătură strânsă cu departamentul financiar al oraganizaţiei. Astfel, se va asigura că toate proiectele pe care le gestionează sunt eficiente din punct de vedere financiar și nu afectează sănătatea firmei.

-          Pregătirea personalului – În momentul în care apar noi proceduri sau noi proiecte în cadrul firmei, managerul este responsabil de pregătirea corespunzătoare a tuturor angajaților din departamentul sau. Acesta le va explica cât mai clar în ce constau schimbările.

-          Identificarea proiectelor – Se spune că un bun manager identifica problemele înainte să apară. Având o strânsă legătură cu subalternii săi, acesta trebuie să fie mereu atent la potențialele probleme care pot apărea și care pot afecta sănătatea firmei. Odată identificată, în funcție de gravitatea ta, managerul știe cum să gestionze eficient problema și cum să readucă lucrurile pe drumul corect.

După toate aceste informații, probabil te-ai convins de faptul că, pe cât de interesantă pare această meserie, pe atât este de dificilă. Însă, dacă ai calitățile necesare și dorința de a face lucrurile să se miște în direcția cea bună, o carieră de manager va fi foarte potrivită pentru tine.

Share this post

Leave a Reply