Probabil că știi deja vorba ”succesul înseamnă să faci lucruri obișnuite, extraordinar de bine”. Pe parcursul ultimului deceniu, cu toții am observat că numărul alegerilor pe care le putem face în orice domeniu, a crescut semnificativ. Nu e nimic rău în această tendință, dimpotrivă! Înseamnă că șansele fiecărui om de a-și descoperi pasiunile și valorile s-au multiplicat semnificativ.
Totuși, lumea în care trăim ne oferă mult mai multe activități și oportunități, comparativ cu resursele de energie și timp de care dispunem fiecare dintre noi. Avem zilnic posibilitatea de a face atâtea alegeri și activitati, încât ne simțim copleșiți la un moment dat. În plus, probabil că ai observat deja, cu cât ești forțat să iei mai multe decizii într-un timp scurt – iar acest lucru pare să fie regula timpurilor actuale - cu atât calitatea acestora va scădea.
De asemenea, încă un factor perturbator care afectează capacitatea noastră de a lua propriile decizii, în funcție de personalitatea noastră, este influența celorlalți. Gândește-te cât de ușor își pot exprima oamenii în ziua de azi opiniile, prin intermediul diverselor mijloace de comunicație oferite de tehnologie. Acest exces de opinii, mai mult sau mai puțin argumentate (se spune ca “prea multă informație, omoară informația”), duce în final la o lipsă de claritate în viața ta.
Ei bine, ce putem face?
În primul rând, începe prin a cataloga prin propriile criterii, fiecare activitate pe care trebuie s-o desfășori în viața de zi cu zi, ca fiind esențială sau neesențială. Oricât de importante ar părea unele activități, o să-ți dai seama că foarte puține dintre ele sunt cu adevarat esențiale. Creează-ți obiceiul de a te întreba constant: “Oare investesc în activitățile care sunt cu adevarat importante ”?
După ce ai identificat activitățile neesențiale, trebuie să ai puterea să le elimini. Trebuie să ai puterea de a zice “nu”, acolo unde consideri că efortul tău nu este răsplatit așa cum trebuie. Iar pe masură ce vei face acest lucru, vei vedea că, anumite tipuri de efort, aduc recompense mai mari decat altele.
Probabil ți se pare complicat și greu de implementat acest mod de luare a deciziilor, însă am soluția perfectă pentru tine! Îți voi prezenta un concept, care te va ajuta să faci față la tot ”zgomotul” din jurul tău și care te va învăța cum să-ți organizezi prioritățile. Acest concept poarta numele de esențialism
La modul general, putem spune că esențialismul înseamnă urmărirea neîncetată a principiului “puțin, dar bun”. Oricât de ciudat ar suna la prima vedere, odată înțeles acest concept, te vei convige că scopul principal este acela de a-ți ușura viața, aducând un plus de claritate în ea. Acela de a te învăța să-ți investești timpul și energia cât mai înțelept posibil. Și asta nu doar când îți aduci aminte, nu doar în anumite capitole ale vieții, ci tot timpul! Urmând acest drum, viața ta va arăta ca un șifonier extrem de bine organizat!
Esențialiștii, spre deosebire de neesențialiști, analizează toate posibilitățile pe care le au, atunci când vine vorba de luarea unei decizii. Vei vedea cât de important este să ai un plan sau o procedură pentru fiecare activitate zilnică. Indiferent că este vorba despre job, timp liber, viața de familie, hobby-uri sau orice altă activitate din viața ta, este la fel de important sa creezi un sistem de luare a deciziilor pentru fiecare în parte. Cu timpul, îți garantez că vei fi foarte mulțumit de rezultat!
Descoperind conceptul de esențialism, am observat că mă regăsesc foarte bine în el și am continuat să-l aprofundez. La prima vedere, poți spune că nu e decât o tehnică ca oricare alta de a-ți gestiona și organiza timpul. De fapt, esențialismul este un mod de a trăi, un mod de a-ți disciplina viața, astfel încât să înveți să poți alege ceea ce este cu adevărat esențial pentru tine.
Mi-am dorit să-ți vorbesc despre acest concept, pentru că vreau să ai o viață onestă față de tine însuți/însăți, în locul vieții pe care o așteaptă alții de la tine.
Te salut, iar până dată viitoare, îți doresc numai bine!