Așa cum te-am obișnuit, astăzi mi-am propus să-ți prezint o nouă strategie pentru creșterea productivității. Îți voi arată, cum îți poți dublă viteză de scriere la calculator.

Bine ai reveni pe blog-ul Maximate! În cele ce urmează vom discuta despre 5 tehnici pe care dacă le aplici, vei ajunge în foarte scurt timp să scrii mai rapid decât ai fi crezut că o poți face.

În general, media cu care un om tastează, este de aproximativ 40 de cuvinte pe minut. După ce vei începe să aplici ce învățăm astăzi, vei putea tasta, peste 100 de cuvinte pe minut.

De ce ai vrea să faci asta?

  • În primul rând, studiile arată că în momentul în care viteză cu care scrii este mai apropiată de viteză cu care gândeșți subiectul, vei deveni din ce în ce mai creativ. Practic, nu-ti vei mai limita mintea să gandesca cu viteză cu care tu tastezi.
  • În al doilea rând, vei deveni mult mai productiv. Dacă gândeșți și scrii mai rapid, eficientă ta va crește semnificativ.
  • În al treilea rând, nu este de neglijat, nici așa numitul cool factor. Vei impresiona cu siguranță pe toată lumea care te va surprinde în timp ce tastezi ceva la calculator. Pe lângă asta, oamenii te vor întreba cum ai învățat să scrii așa de rapid, iar acesta este un foarte bun început de discuție cu ceilalți.

Acum ca ne-am lamurit care sunt avantajele, hai sa vedem ce avem de facut.

1. Învață shortcut-urile de pe tastatură. Vei observa că pe măsură ce foloseșți mai puțîn mouse-ul în timp ce scrii și nu vei mai apasă pe taste inutile, timpul în care îți redactezi textul va scădea semnificativ.
De exemplu, dacă ai scris un cuvânt după care ai mai apucat să scrii ceva și observi că a aparut o greșeală, în mod normal ai apasă tasta backspace de atâtea ori cât este nevoie pentru a-ți putea corectă greșeala. Însă, din păcâte această nu este cea mai eficientă metodă. Dacă foloseșți tasta backspace mai mult de 3-4 apăsări, această începe să devină ineficientă. Așa că , pentru a ajunge mai repede la locul în care vrei să corectezi, apasă combinația de tastea CTRL + Backspace pe PC, sau Command + backspace pe Mac, iar această îți va șterge în întregime ultimul sau ultimele cuvinte pe care le ai scris. Astfel, cu mult mai puține apăsări de taste vei ajunge la locul în care vrei să corectezi.

Pe lângă această, alte combinații de taste valabile atât pe pc cât și pe mac, le puteți vedea în imaginea alaturată.

2. Exerseasa-ți rapiditatea! Probabil că prima metodă care îți vine acum în mintea, este de a deschide un word, și să scri cât de repede poți orice îți vine în minte iar după ce timpul s-a scurs,să numeri câte cuvinte ai scris.
Exact așa procedăm și eu, nu este nimic greșit, însă da-mi voie să-ți arăt o varianta mai simplă.Există un site numit keybr.com unde îți poți exersa scrisul mult mai eficient. Trebuie pur și simplu să completezi un text format din litere aleatorii, pe care ei ți-l sugerează. Toate literele sunt puse în așa fel încât să-ți îmbunătățească rapiditatea cu care tastezi, apasand sistematic pe toate tastele.

3. NU te mai uită la tastatură! Știu, este foarte greu la început , dar după foarte multă practică și exercițiu nu vei mai simți nevoia să cauți literele. Când vrei să scrii rapid , trebuie să-ți educi skill-ul de a te uită doar în ecran , nu acela de a găsi repede tastele de pe tastatură. Că și sfat, la început, îți recomand să scrii mai încet și corect fără a te uită la tastatură, decât scrii mai repede, căutând literele.

4. Cea de-a patra recomandare, este aceea de a reveni tot timpul cu degetele în poziția corectă. – La fel că la cântatul la pian, după ce ai executat fiecare mișcare, este necesar să revi cu degele în poziția inițială. La calculator, așa cum probabil că deja știi, cele 4 degete cu care scrii de la mâna stânga trebuie să stea pe tastele asdf iar cele de la mâna dreapta pe tastele jkl;. Cele mai multe tastaturi, au 2 marcaje pe literele f și j . Acolo trebuie să ai tot timpul situaite degetele arătătoare de la ambele mâini. Știu că este tentant să stai cât mai relaxat cu mâinile, dar pe termen lung este foarte important să înveți să poziționezi degetele corect. În primul rând, vei scrie mai repede, iar în al doilea rând, nu-ți vor mai obosi mâinile în timp ce scri mai mult ( Pentru că da, cu cât scrii mai rapid, cu atât îți vei solicită mai tare palmele și degetele).

5. Sfatul numărul 5 o să ți se pară un pic mai ciudat, funcționează foarte bine la mine, însă nu știu dacă este la fel pentru toată lumea. Inceraca să scrii făcând gălăgie, practic lovește tastele hotărât și fără ezitare în momentul în care scrii. Am observat, faptul că atunci când lovesc mai natural tastele și aud acel zgomot al tastaturii, viteză de scris crește. Pe de altă parte, se spune că orice exces de energie este o risipă în cele din urmă. Încerca să apeși cât mai natural și echilibrat. Astfel, Dacă lovești prea tare tastele, vei consumă prea multă energie și viteză de scris se va diminua, dar dacă te concentrezi să le apeși cât mai lin, fără zgomot, de asemenea nu vei obține cea mai bună performanță.

Acestea au fost cele 5 modalități, prin care îți poți îmbunătății scrisul la tastatură, sper că le-ai găsit utile și că îți vor fi folositoare pe viitor. Spune-mi în comentarii dacă îți mai dorești materiale de acest tip și nu uită să apeși butonul de subscribe pe canalul de youtube Maximate.

Te salut și până dată viitoare, îți doresc numai bine! Be Maximate!

Share this post

Leave a Reply