În articolul precedent, am discutat despre cei patru indicatori de performanță, pe care îi folosim în analiza financiară și am explicat pe larg, la ce se referă termenul de lichiditate. Astăzi, o să ne concentrăm atenția asupra unui alt paramentru la fel de important, numit solvabilitate.

La modul cel mai simplist, solvabilitatea, reprezintă capacitatea companiei, de a-și achita datoriile pe termen mediu și lung. Putem spune că o companie este solvabilă, dacă suma activelor, este egală sau mai mare decât suma pasivelor. Ca să putem vedea acest lucru, este necesar să efectuăm o analiză a rapoartelor astfel:

  1. Raportul datoriilor ( debt ratio )

Acest indicator, îți arată ce procent din totalul activelor unei firme, este achiziționat folosind împrumuturile.

Formulă de calcul:

Raportul datoriilor =  Totalul datoriilor (împrumuturilor) / totalul activelor

Interpretare

-         Cu cât rezultatul este mai mic, cu atât compania este mai stabilă din punct de vedere financiar (mai solvabilă).

-         Este recomandat să compari rezultatul cu media industriei în care firma acționează. Acest lucru te va ajută să ai o idee mult mai clară asupra situației în raport cu concurență.

  1. Acoperirea dobânzii ( interest coverage )

Cu cât datoriile firmei vor fi mai mari, cu atât cheltuielile cu dobânda vor fi mai ridicate. Din acest motiv, instituțiile financiare calculează pentru fiecare debitor, raportul dintre profitul operațional și cheltuielile cu dobânda. Astfel,  se vor asigura că firma are capacitatea de a-și achita ratele creditului luna de luna.

Formulă de calcul

Rata de acoperire a dobânzii = EBIT ( Profitul operațional: Earnings Before Interest and Taxes ) / Cheltuielile cu dobânda

Interpretare:

-         Dacă rezultatul raportului este mai mare de 2, compania poate plăți atât dobânda creditului, cât și o parte din principal.

-         Dacă rezultatul raportului este mai mic de 1, compania nu poate plăti nici măcar dobânda aferentă împrumutului. În acest caz, banca va înceta din a mai crește suma cu care creditează firma și va încerca împreună cu aceasta să găsească o modalitate de îmbunătățire a raportului.

Menținerea unei rate crescute de solvabilitate a companiei, este obiectivul oricărui antreprenor care vrea că afacerea sa, să funcționeze într-un mod cât mai sănătos pe termen lung și să poate fi administrată într-un mod flexibil. De asemenea, firmele solvabile, vor depăși mult mai ușor posibilele scenarii de stres.

Pentru a putea înțelege cât mai bine rezultatele pe care le avem în urma calculelor, la fel că și în cazul lichidității, trebuie să înțelegi foarte bine sectorul de activitate al firmei analizate și modul în care această operează. Iată câteva întrebări la care trebuie să știi cu certitudine răspunsul, dacă vrei să-ți eficientizezi analiza financiară.

-         Compania are o creștere rapidă?

-         Compania este capabilă de a ridică prețurile?

-         Compania este profitabilă?

-         Este eficientă compania din punct de vedere al investițiilor și capitalului de lucru?

-         Compania are contractate împrumuturi prea mari?

Tot acest set de întrebări te va ajuta să te acomodezi cu modul de lucru al firmei pe care o vei analiza, însă pentru a obține date cât mai relevante, este esențial să calculezi indicatorii prezentați mai sus.

Share this post

Leave a Reply