Analiza situației financiare a unei firme, presupune înțelegerea tranzacțiilor pe care aceasta le efectuează și de asemenea înțelegerea foarte clară a domeniului de activitate în care compania activează. Ulterior, toate datele colectate vor fi supuse interpretării de catre analiștii financiari.

Analiza bilanțului își propune să studieze performanța a patru indicatori definitorii.

  1. Rata de creștere

  2. Profitabilitatea

  3. Lichiditatea

  4. Solvabilitatea

În materialul de astăzi, vom discuta despre ce înseamnă lichiditatea unei firme.

La modul general, lichiditatea se referă la capacitatea firmei de a-și converti activele în numerar, cu scopul de a plăti datorii curente, precum salarii, chirii, plăti către furnizori etc. Practic, firma trebuie să fie capabilă să-și transforme activele în bani, în cel mai scurt timp, fără a afecta valoarea acestora.

Activele firmei, pot fi împărțite în două categorii în funcție de nivelul de lichiditate:

-         Active lichide – aici ne referim la activele care pot fi convertite rapid în bani, cu scopul de a efectua plăţiile curente. Exemple: numerar, conturi la bănci, depozite, titluri de valoare etc.

-         Active cu nivel redus de lichiditate – aici ne referim la acele active a căror valoare, nu pot fi convertită foarte rapid în bani. Exemple: terenuri, contrucții, imobiliare, echipamente, mașini etc.

Pentru a știi mereu care este capacitatea firmei de a-și plăti datoriile curente, este foarte important să știm să interpretăm valoarea indicatoriilor lichidității. Aceștia pot fi de trei tipuri:

  1. Lichiditatea curentă

Măsoară capacitatea companiei de a-și plăti datoriile pe termen scurt utilizând activele curente care pot fi convertite rapid în numerar.

Formulă de calcul:

Lichiditatea curentă = Active curente / Datorii curente

Interpretare:

-         Dacă rezultatul este mai mic de 1, este foarte posibil să nu poți plăti datoriile pe termen scurt. Pentru fiecare industrie este de dorit că valoarea lichidității curente să fie mai mare decât 1.

-         Dacă rezultatul este mai mare decât 2, înseamnă că pentru fiecare 1 leu pe care îl datorezi, firma are la dispoziție 2 lei pentru a efectua plata. Acest scenariu este favorabil pentru orice companie.

Însă, nu este tocmai în regulă nici ca firma să aibă un indicator al lichidității curente prea ridicat. Acest lucru înseamnă că, firma are un surplus prea mare de bani și nu-l folosește inteligent pentru a face invesții.

  1. Lichiditatea imediată

În orice firma, există active care nu se pot convertii foarte rapid în bani (active cu nivel redus de lichiditate). De exemplu, companiile care lucrează cu stocuri de marfă, vor avea tot timpul o parte a stocului care va fi foarte greu de vândut și convertit în bani. Așa că, în astfel de situație, este foarte important că firma să cunoască valoarea lichidității imediate.

Formulă de calcul:

Lichiditatea imediată = ( active curente – stocuri  ) / datorii curente

Interpretare:

-         Pentru firmele cu o mișcare lentă a stocurilor, valoarea ar trebui să fie cel puțin egală cu 1.

-         Pentru firmele cu viteză mare de mișcare a stocurilor, valoarea poate scădea sub 1.

  1. Rată capacității de plată

Pentru a calcula valoarea acestui indicator, din totalul activelor circulante, vom exclude valoarea stocurilor și creanțelor și vom lua în considerare doar componentele de trezorerie ale capitalului de lucru, adică conturile cash și investițiile pe termen scurt.

Formulă de calcul:

Rată capacității de plata: (casă și conturile la bănci + investiții pe termen scurt)/ datorii curente

Interpretare:

Cu cât valoarea indicatorului va fi mai ridicată, cu atât firma va putea gestiona mai ușor cheltuielile neprevăzute.

 

Sper că ai găsit utile informațiile oferite în acest material. Dacă ai neclarități sau te interesează mai multe detalii despre acest subiect, nu ezită să ne contactezi aici.

Share this post

Leave a Reply