Atunci când vine vorba de structurile piramidale de conducere, putem distinge trei niveluri în ordinea importanței:
De ce sunt necesare structurile orgazinaţionale de tip piramidal în cadrul companiilor? Deoarece, acestea oferă o imagine foarte clară asupra nivelurilor ierahice, rolurilor și responsabilitatiilor tuturor indivizilor din cadrul structurii.
Alcătuirea și rolul fiecărei structuri manageriale:
Calitățile unui manager extraordinar
În primul rând, așa cum am spus și în ultimul articol, pentru a fii un bun manager, ai nevoie de un set complex de skill-uri dobândite în timp. Aici mă refer la abilitatea de a fi un bun leader, coach și motivator pentru angajații tăi. De asemenea, capacitatea de a câștigă respectul și loialitatea subalternilor este obligatorie. Dacă membrii echipei îți vor fi loiali ție, înseamnă că aceștia vor fi loiali și devotați firmei în care lucrează. Pentru a putea face acest lucru eficient, nu este suficient să te concentrezi doar pe maximizarea randamentului angajaților, este mai important însă să găseșți o cale, prin care poți implică mințile și inimile subalternilor tăi, astfel încât să înțeleagă faptul că, orice contribuție pe care o au, va face diferența în companie. Astfel, aceștia vor fi cu siguranță conștienți de propria valoare și prin urmare, randamentul le va crește cu siguranță.
Ți se pare că un manager are prea multe lucruri la care trebuie să se priceapă? Ei bine, tocmai acesta este diferența dintre un angajat care excelează doemeniul sau de activitate și un director, care este responsabil de tot departamentul în care angajatul lucrează. Crezi că un adevărat specialist în probleme tehnice, va ajunge un bun manager? În cele mai multe cazuri, acest lucru nu este suficient. Însă o altă persoană care nu este tocmai specializată într-un domeniu, dar care are abilități de coordonare și conducere, va fi cu siguranță mult mai potrivită pentru postul de manager.
Pentru a înțelege mai bine acest lucru, vreau să-ți prezint un exemplu: Unul din cei mai buni manageri din toate timpurile, Steve Jobs, nu a fost niciodată bun la programare sau la tot ce ține de partea tehnică a companiei Apple, însă de fiecare dată când cineva aducea vorba despre acest lucru, el spunea: “Fiecare muzician este bun la instrumentul sau, eu sunt bun la conducere întregii orchestre.” Din acest exemplu, reținem faptul că, un bun manager este capabil de a organiza muncă altora și a transformă întreaga activitate într-una foarte productivă. Un adevărat specialist, tot timpul va avea rețineri în a-și delega muncă către altcineva, deoarece este convins că nimeni nu va face acel lucru la fel de bine că el. În schimb, managerul trebuie să facă exact opusul. Trebuie să aibă încredere deplină în echipa să pentru a putea delega foarte multe din activitățiile zilnice.
În încheiere, vreau să-ți cer o părere. Crezi că la începutul carierei de manager, trebuie să te lupți pentru a fi iubit de către angajați, sau pentru că aceștia să te știe de frică? Ei bine, fiecare va răspunde diferit la această întrebare probabil, însă în opinia mea, un bun manager ar trebuie să se lupte de la bun început pentru a fi respectat! Managerul trebuie să ia zilnic decizii, care cu siguranță o să fie bune pentru unii și rele pentru ceilalți, însă dacă acesta comunica mereu cu echipa să și le explică care a fost rațiunea din spatele deciziilor, angajații trebuie să înțeleagă că deciziile luate sunt tot timpul imparțiale și au drept scop bunăstare firmei la care toți lucrează. Astfel, printr-o comunicare eficientă, managerul va capătă cu siguranță respectul din partea angajatiilor.