Atunci când vine vorba de structurile piramidale de conducere, putem distinge trei niveluri în ordinea importanței:

  1. Top Level Management

  2. Middle Management

  3. First Level Management

De ce sunt necesare structurile orgazinaţionale de tip piramidal în cadrul companiilor? Deoarece, acestea oferă o imagine foarte clară asupra nivelurilor ierahice, rolurilor și responsabilitatiilor tuturor indivizilor din cadrul structurii.

Alcătuirea și rolul fiecărei structuri manageriale:

  1. Top Level Management

Este alcătuit din: Președinți, Vicepreședinți, CEO (Chief Executive Officer), CFO ( Chief Financial Officer ), COO (Chief Operational Officer ), CTO ( Chief Technology Officer ).

Practic, aceștia sunt oamenii care conduc compania, determinând modelul de afaceri și strategiile de piață. Datorită experienței pe care au acumulat-o de-a lungul timpului în firma și poziției înalte pe care o ocupă, cei din Top Level Management, înțeleg cu adevărat afacerea și sunt capabili de a lua decizii care sunt în concordanță cu concurență, resursele și capacitățile firmei. Prin urmare, deciziile luate în vârful organizației, sau transmise descendent din punct de vedere ierarhic către Middle Management.

  1. Middle Management

Este alcătuit din: Manager General, Manager Regional, Manager de Fabrică, Manager de Divizie și Lideri de Proiect.

Persoanele care fac parte din această structura, sunt responsabile cu implementarea practică a deciziilor care au fost luate de conducere. De asemenea, Middle Managerii stabilesc la rândul lor obiective, pe care le transmit descendent din punct de vedere ierarhic către First Level Management, urmând să-i asiste pe aceștia la îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Un alt rol esențial pe care îl au Middle Managerii în cadrul firmei, este acela de a păstra permanent legătura de comunicare între conducere ( Top Level Management ) și zona operaționala ( First Level Management).  În funcție de dimensiunea firmei, un manager de mijloc, poate avea în subordine, unul sau mai multe departamente, fiind responisabil de parte financiară și organizațională a acestuia.

  1. First Level Management

Este alcătuit din: Manager de Departament, Manager de Magazin, Manager de Birou, Manager de Tură.

Directorii care fac parte din structura de la baza piramidei organizaționale, sunt responisabili de gestionarea, motivarea și modelarea angajatiilor care nu ocupă funcții de conducere și care sunt direct implicăți în producerea de bunuri sau servicii pentru firma.  Aceștia nu au o putere de decizie foarte mare, însă sunt extrem de importanți pentru orice companie. Practic, interacționând zilnic cu personalul, pot transmite un feedback relevant superiorilor săi (Middle Management), iar aceștia vor putea face o evaluare în urmă căreia pot analiză care este situație la baza firmei.


Calitățile unui manager extraordinar

În primul rând, așa cum am spus și în ultimul articol, pentru a fii un bun manager, ai nevoie de un set complex de skill-uri dobândite în timp. Aici mă refer la abilitatea de a fi un bun leader, coach și motivator pentru angajații tăi. De asemenea, capacitatea de a câștigă respectul și loialitatea subalternilor este obligatorie. Dacă membrii echipei îți vor fi loiali ție, înseamnă că aceștia vor fi loiali și devotați firmei în care lucrează. Pentru a putea face acest lucru eficient, nu este suficient să te concentrezi doar pe maximizarea randamentului angajaților, este mai important însă să găseșți o cale, prin care poți implică mințile și inimile subalternilor tăi, astfel încât să înțeleagă faptul că, orice contribuție pe care o au, va face diferența în companie. Astfel, aceștia vor fi cu siguranță conștienți de propria valoare și prin urmare, randamentul le va crește cu siguranță.

O altă modalitate prin care poți câștigă încredere din partea angajaților, este să-i faci pe aceștia să creadă în ideile tale, dovedindu-le faptul că mereu îți duci obiectivele la bun sfârșit. Prin urmare, disciplina și consecvența sunt definitorii în aceste situații. De asemenea, faptul că ești mereu dispus la feedback din partea lor, va reprezenta un mare plus pentru ține. ( Atenție! A fi dispus la feedback, nu înseamnă că nu trebuie să rămâi ferm pe poziții dacă decizia pe care ai luat-o este cea corectă).

Trecând peste aceste calități de baza, în opinia mea, ce face cu adevărat diferența între un manager bun și unul slab, este capacitatea acestuia de a-și organiza oamenii în funcție de personalitatea și aptitudinile lor. Fiecare om este bun la ceva, trebuia doar să-l ajuți să-și descopere talentul și să-i aloci sarcinile la care se pricepe cel mai bine. Astfel, managerul trebuie să dea dovanda de multă răbdare și adaptabilitate față de fiecare membru din echipa, dar și de fermitate în luarea decizilor.

Ți se pare că un manager are prea multe lucruri la care trebuie să se priceapă? Ei bine, tocmai acesta este diferența dintre un angajat care excelează doemeniul sau de activitate și un director, care este responsabil de tot departamentul în care angajatul lucrează. Crezi că un adevărat specialist în probleme tehnice, va ajunge un bun manager? În cele mai multe cazuri, acest lucru nu este suficient. Însă o altă persoană care nu este tocmai specializată într-un domeniu, dar care are abilități de coordonare și conducere, va fi cu siguranță mult mai potrivită pentru postul de manager.

Pentru a înțelege mai bine acest lucru, vreau să-ți prezint un exemplu: Unul din cei mai buni manageri din toate timpurile, Steve Jobs, nu a fost niciodată bun la programare sau la tot ce ține de partea tehnică a companiei Apple, însă de fiecare dată când cineva aducea vorba despre acest lucru, el spunea: “Fiecare muzician este bun la instrumentul sau, eu sunt bun la conducere întregii orchestre.” Din acest exemplu, reținem faptul că, un bun manager este capabil de a organiza muncă altora și a transformă întreaga activitate într-una foarte productivă. Un adevărat specialist, tot timpul va avea rețineri în a-și delega muncă către altcineva, deoarece este convins că nimeni nu va face acel lucru la fel de bine că el. În schimb, managerul trebuie să facă exact opusul. Trebuie să aibă încredere deplină în echipa să pentru a putea delega foarte multe din activitățiile zilnice.

În încheiere, vreau să-ți cer o părere. Crezi că la începutul carierei de manager, trebuie să te lupți pentru a fi iubit de către angajați, sau pentru că aceștia să te știe de frică? Ei bine, fiecare va răspunde diferit la această întrebare probabil, însă în opinia mea, un bun manager ar trebuie să se lupte de la bun început pentru a fi respectat! Managerul trebuie să ia zilnic decizii, care cu siguranță o să fie bune pentru unii și rele pentru ceilalți, însă dacă acesta comunica mereu cu echipa să și le explică care a fost rațiunea din spatele deciziilor, angajații trebuie să înțeleagă că deciziile luate sunt tot timpul imparțiale și au drept scop bunăstare firmei la care toți lucrează. Astfel, printr-o comunicare eficientă, managerul va capătă cu siguranță respectul din partea angajatiilor.

Share this post

Leave a Reply