Ești în pragul de a-ți deschide o afacere online, iar entuziamul tău este la cote maxime? Ei bine, chiar dacă ești nerăbdător să dai ochii cu piața, nu uită că fiecare etapă este importantă în tot procesul de lansare a unui business. În prezent, există peste 7,1 milioane de site-uri dedicate comerțului electronic, iar pe zi ce trece, numărul acestora continuă să crească. Astfel, ne-am propus să abordăm astăzi un subiect, care adesea repezintă o mare provocare pentru antreprenori. Este vorba despre, cum îţi poţi diferenția propriului brand de cel al concurenței. Practic, în ziua de azi, cuvântul “brand” a ajuns să fie un sinonim pentru “diferențiere”. Mai jos îți prezentăm câteva metode prin care vei reuși să-ți faci brand-ul unic.
Oamenii din spatele business-ului
Un prim element diferențiator pe care îl are orice companie, este proprietarul acesteia și echipa sa. În acest caz, tu! Unul dintre cele mai de preț lucruri pe care le are o companie, este cultura sa, iar aceasta este dictată de prioritaţiile și sistemul de valori al echipei din spatele acesteia. De aceea, este crucial să ai încă de la bun început un plan de afaceri cu obiective bine definite, astfel încât să-ți fie ușor să le comunici și clienților tăi. De ce este așa important acest lucru? Deoarece consumatorii nu cumpără tot timpul produsul pe care tu îl vinzi, ci cumpără valorile, pasiunile și ideile pe care acesta le are în comun cu firma ta. Din această cauza este obligatoriu că sistemul de valori al firmei tale să corespundă cu cel al clienților tăi. Într-un alt material, vom vedea cum putem identifica care sunt sistemele de valori, pasiunile și dorințele clienților tăi.
Nu ezita nicio clipă să-ți demonstrezi valorile prin tot ceea ce înseamnă marketing, strategie de vânzări, ambalarea produselor etc.
Relaţia cu clienţii
Un alt mod de diferențiere, este relația pe care reușești s-o stabilești cu clienții tăi. Acest lucru nu te va face total unic, însă dacă împărțim toate magazinele online în magazine “serioase” și “neserioase”, cu siguranță tu vei fi în prima categorie😊 Ca să poți face acest lucru, te sfătuim să integrezi cât mai multe metode prin care clientul să poată lua legătură cu tine: adresa de e-mail vizibilă, număr de telefon, formular de contact, buton de whatsapp pentru mobil, live chat etc.
*Sfat profi: Asigura-te că persoana care vorbește la telefon, are o atitudine și un ton care să facă cinste companiei tale!
Numeroase studii arată că, mare majoritate a consumatorilor, au șanse mai mari să cumpere de la un magazin de la care sunt mulțumiți de customer service, decât altul la care nu reușeste să ia legătură cu nimeni, sau şi mai rău, nu sunt trataţi cu respect.
Oferă beneficii clienților care au comandat deja de la tine sau se abonează în lista de news letter
Este cunoscut faptul că este mult mai ieftin să vinzi unui client existent decât unuia nou. Având în vedere faptul că marketing-ul pe rețelele sociale se scumpește pe an ce trece, trebuie să fii din ce în ce mai atent la clienții existenți. Astfel, te sfătuim să trimiți constant campanii de e-mail marketing sau SMS, prin care să le răsplătești fidelitatea printr-un cod cupon, o perioada de transport gratuit sau un card de fidelitate. Fii foarte atent însă, să păstrezi calitatea serviciilor și a produselor aceeași cu care ți-ai obișnuit clienții vechi. Aceștia ți-au rămas fideli tocmai datorită acestor lucruri!
P.S Ar fi interesant să afli care este ziua de naștere pentru fiecare dintre clienții tăi fideli. Cu un simplu mesaj de la mulți ani, poți obține rezultate nesperat de plăcute 😊
*Sfat profi: Orice campanie de reduceri trebuie să aibă o perioada limita. Astfel, folosește mereu exprimări de genul “ Folosește până pe data X codul cupon ZECE și primești -10% reducere la noua colecție!”
Design-ul grafic
Tot din categoria “site-uri serioase” / “site-uri neserioase” face parte din design-ul grafic al paginii tale web și ușurința cu care aceasa poată fi folosită. În termeni mai tehnici, este vorba despre UX (user experience) și UI (user interface). Încă din prima clipă în care un potențial client ajunge pe site-ul tău, își va face o părere despre acesta și îl va compara involuntar cu cele ale concurenței. O pagină bine lucrată, cu culorile și font-urile potrivite, îți vor crește semnificativ șansele ca potențialul client să continue navigarea pe site. Cât despre user experience, aici este vorba de ușurința cu care vizitatorul site-ului reușește să facă ceea ce își dorește (să găsească informațiile dorite, să adauge produsul în coș, să finalizeze comandă, să găsească un tabel cu mărimi etc.) La fel ca zona vizuală, o experiență cât mai simplă și plăcută, va crește considerabil șansele clientului să cumpere.
Avantajul este că în ziua de azi, nu mai sunt necesare ample cunoștințe în web desing și programare pentru a putea să-ți creezi un site de prezentare. Tot ce trebuie să faci este să apelezi la o firma care creează site-uri în platforme cunoscute precum Wordpress, Big commerce, Wix etc, sau dacă ai o minimă înclinație către acestă zona, îți recomandăm să înveți să-ți faci singur propriul site. Mai jos am atașat un exemplu de tutorial complet despre cum îți poți face site-ul în Wordpress.
Iar pentru zona de bannere și grafică, îți recomandăm aplicațiile online de tip Canva, Figma sau FotoJet. Sunt mult mai ieftine și ușor de folosit decât programele profesionale. (PhotoShop, Corel etc.)
Dacă ai și alte întrebări despre acest subiect, te invităm să completezi formularul de contact și să ne spui care sunt planurile tale. Vom avea multe de discutat!
Tot în zona de design, întră și calitatea pozelor de pe site-ul tău. Cercetările au arătat că oamenii au mai mari șanse sa aibă încredere într-o poză sau video decât în text. Astfel îți recomandăm să acorzi atenție fotografiilor de calitate pentru produsele pe care le comercializezi și bannerelor profesionale pentru campaniile publicitare. Dacă nu-ți permiți să-ți faci propriile poze sau pur și simplu ai ajuns la concluzia că poți externaliza acest lucru, îți recomandăm să-ți alegi furnizori de produse care îți pot oferi poze, bannere și descrieri pentru produse ( exact așa cum facem noi la Avenio 😊).
Nu te zgârci la ambalarea produselor!
Aici este elementul unic de diferențiere! Distrează-te cu acest proces, lasă-ți imaginația să zburde, iar șansele ca alt comerciant să ambaleze un produs exact ca al tău, sunt 0. Atâta timp cât optezi pentru un ambalaj banal, eventual pungă pe care ți-o oferă cei de la firma de curierat, vei avea parte de un minus în ochii unora dintre clienţii tăi ( pentru că da, nu toată lumea pune prea mare preț pe ambalaj, ci doar pe produsul comandat). Asigura-te că toate materialele printate (flayer, factură, AWB), sunt scoase la calitate înalta, fără mâzgălituri, urme de tuș etc. Acest lucru te va face să pari îngrijit și organizat în ochii clienților.
Idei de decorare pentru colete
- Optează pentru o cutie personalizată
- Leagă punga tranparentă cu o fundă colorată
- Lipește stickere cu logo-ul tău și informații de contact
- Adaugă un flayer în fiecare colet
- Parfumează cu parfum textil punga sau cutia
- Folosește hârtie colorată pentru împachetare
Păstrează și postează constant mesajele de recunoştinţă și mulțumiri pe care le primești de la clienți
Înainte de a face o comandă, mare parte dintre oamenii fac o analiză comparativă a prețului produsului și caută recenzii despre acesta. Astfel, unul dintre cele mai puternice stimulete pentru a face o cumpărătură, este părerea celorlați despre produsul tău.
Încurajează-ți clienții să-ți ofere părerea lor despre produsul tău, iar ulterior postează răspunsul acestora pe rețelele de socializare.
*Sfat profi: După fiecare comandă, asteapa câteva zile și apoi întrebă -ți clientul dacă este mulțumit de produs. Vei câștia 2 lucruri extrem de importante. În primul rând, clientul va fi extrem de încântat atunci când va vedea că-ți pasă ce s-a întâmplat chiar și după ce ți-ai încasat banii de pe comandă, iar în al doilea rând, vei obține o recenzie de la acesta. ( Dacă acea recenzie ar putea fi scrisă și pe google, ar fi minunat! – foarte mulți clienți îți verifică nota google înainte de a comanda.)
Creează o secțiune în site-ul tău în care te prezinți pe tine și echipa ta.
Acest lucru funcționează mai ales atunci când vinzi bunuri cu o valoare mai mare, pentru care oamenii au nevoie de mai mult timp de gândire, înainte de a lua decizia de cumpărare. În aceste momente, multor clienți le-ar plăcea să știe cine este în spatele companiei de la care urmează să comande.
Tot ce ai de făcut este să faci câteva poze ţie si membrilor echipei, să creezi o scurtă descriere despre fiecare și să le adaugi în pagina dedicată din site. Ai grijă ca totul să pară cât mai profi!
Crează o secțiune de blog pentru afacerea ta
Acesta este locul perfect în care poți oferi content educațional de calitate urmaritorilor tăi, atât despre produsul pe care îl vinzi, cât și despre domeniul în care activezi. Pe zi ce trece, content marketing-ul devine o unealtă din ce în ce mai folosită de antreprenori si marketeri, deoarece ultimele studii arată că site-urile care pun accent pe secțiunea de blog, au cu 67% mai multe vânzări decât cele care nu au o astfel de pagină. De asemenea, bloggingul crește nivelul de încredere al clienților în brand-ul tău, fiind convinși că ești un profesionist în domeniul tău.
Dacă ai deja un blog, grozav, încearcă să fii cât mai constant și relevant în postările pe care le faci, iar dacă nu ai unul, este momentul perfect să treci la treaba!
În concluzie, acestea au fost câteva dintre conceptele esențiale de diferențiere de care trebuie să ți cont în această junglă competitivă din afaceri și mai ales din zona de e-commerce. Tot ceea ce-ți rămâne de făcut, este să vezi care dintre aceste metode se potrivește cel mai bine cu business-ul tău și cum le poți implementa cât mai repede.