21 de metode pentru creșterea productivității - Brian Tracy: Începe cu ce nu-ți place

Începe cu ce nu-ți place sau dupa denumirea originala, “Eat That Frog! 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done în Less Time!”, este una dintre cele mai îndrăgite cărți scrise de Brian Tracy. Totodată , este una dintre cele mai cunoscute cărți despre productivitate și eficientă. Aici, vei invata, 21 de modalități prin care te vei opri din a mai amână lucrurile și o multime de metode prin care vei învață să faci mai multe lucruri în mai puțîn timp. În acest material, mi-am propus să-ți prezint, ideile care m-au făcut pe mine să apreciez așa de mult această carte!

În primul rând, vreau să evidențiez ideea principala a cărții, pentru a putea știi de la bun început, dacă ești interesat sau nu de acest subiect.  Așa cum putem intui și din titlul oficial (Eat That Frog), Brian Tracy, aseamănă cel mai mare și cel mai important task al tău, cu o broască. “Eat that frog” se referă la faptul că, tot timpul este recomandat să începi cu cel mai greu și important task pe care îl ai de făcut și să nu te lași distras de cele mai puțin importante. De asemenea, dacă este necesar să mănânci două “broaște” începe cu cea mai urâtă dintre ele!

 1. Pentru a putea ajunge cu adevărat la performanță și productivitate, este necesar să-ți faci un obicei, din a-ți începe fiecare zi, cu cea mai importantă sarcina pe care o ai de făcut. Amânând tot timpul acea sarcina, nu vei avea parte niciodată de eficientă deplină pe parcursul zilei.
 2. Gândește-te tot timpul la obiectivele tale, analizează-ți-le zilnic și învață să le ordonezi în funcție de importantă. Astfel, concentrează-te pe cea mai importantă sarcina, pentru a putea atinge cel mai important obiectiv!
 3. Pune-ți mereu gândurile pe hârtie! Se spune că “fiecare minut petrecut cu planificarea, îți scutește până la zece minute din exectuie”. Așa că, învață să fii foarte organizat cu planurile tale, notează-ți orice idee pe hârtie și planifică totul cât mai eficient. Ulterior, vei înțelege faptul că, doar lucrând după un plan, vei avea parte de claritate deplină în viață ta!
 4. Cel mai important lucru în viață personală și profesională, este abilitatea ta de a alege între ce este esențial sau neesențial. ( Am abordat pe larg acest subiect în articolul despre “Esențialism”)
 5. Conștientizează mereu, la ce rezultate vei ajunge dacă faci cele mai importante acțiuni imediat, fără să le amâni și ce ai de pierdut dacă nu le faci și continui să “tergiversezi” (vei auzi foarte des acest cuvânt pe parcursul cărții). Învață să nu mai stai pe gânduri și treci la acțiunNE!
 6. Pregătește-ți terenul astfel
  - Tot timpul gândește pe hârtie și planifică totul acolo.Pregătește-ți tot timpul următoarea zi cu o seară înainte.
  - Pregătește-ți tot timpul următoarea zi cu o seară înainte.
  - Trebuie să folosești liste diferinte, pentru scopuri diferite astfel:Creează o lista principala, în care scrii absolut tot ce ți-ai dori să faci în viitor. Apoi, o lista pe care o faci la sfârșitul lunii, pentru luna ce va urma. În al treila rând, creează-ți o lista în care îți planifici tot timpul următoarea săptămâna și în sfârșit, trebuie să-ți transferi obiectivele de pe lista lunara și săptămânală, pe lista zilnica. Cel mai important, este să creezi o prioritizare!
 7. Aplică regulă 80/20 ( Principiul Pareto ) în tot ceea ce faci. Regula se referă la faptul că, 20% din activitățiile noastre, determină 80% din rezultate. Se spune că timpul ne-ar ajunge întotdeauna dacă am ști cum să-l folosim corect. Astfel, trebuie să înveți să te împotrivești tentației de a rezolva mai întâi lucrurilor mărunte. Este necesar să-ți faci o listă cu toate activitătiile și să identifici, care dintre ele, se încadrează în primele 20% sarcini care ar putea produce 80% din rezultatele tale.
 8. Ține seama de consecințe!
  - Gândirea pe termen lung, îmbunătățește luarea deciziilor pe termen scurt.
  - Având o idee clară despre ce este cu adevărat important pe termen lung pentru tine, îți va fi mult mai ușor să prioritizezi acțiunile pe care le ai de făcut pe termen scurt. Astfel, scopul influențează și determina acțiunile din prezent.
  - Înainte de a începe orice activitate, întrebate: “Care vor fi consecințele dacă fac acest lucru și care vor fi dacă nu-l voi face?”
  - Motivația presupune existența unui motiv.
  - “ Începeți și mintea se va dezmorți; continuăți și sarcina se va îndeplini” – Goethe.
   - Legea eficienței în viziunea autorului: “ Nu este niciodată suficient timp pentru a face totul, dar este întotdeauna timp să faci lucrurile cele mai importante.”
  -  Pentru a identifica care sunt activitatiile cu adevărat importante, pune-ți următoarele întrebări: Care sunt cele mai valoroase acțiuni pe care le întreprind?
  Ce lucru aș putea face atât de bine, încât să aducă o reală schimbare?
  Cum îmi pot folosi cel mai folositor timpul în acest moment?
  Care este cea mai mare “broască” din viață mea în acest moment?
  Analizează-ți în permanentă viață și identifică care sunt activitatiile care sunt cele mai neproductive și cele mai mari consumatoare de timp. După ce le-ai identificat, încearcă pe cât posibil să le înlături.
 9. Respectă regulă ABCDE! Această regulă este atât de eficientă, încât te poate transformă într-o persoană extrem de productivă fără să depui prea mari eforturi! Tot ce ai de făcut, este că pe “To do list-ul” tău, să adaugi după fiecare lucru care trebuie făcut, una din literele A,B,C,D sau E , în funcție de cât de important este acel task.
  A - este definit că ceva foarte important care trebuie făcut. Acel task va avea cu siguranță un efect imediat asupra vieții tale.
  B - este un task care ar trebui făcut, dar nu extrem de urgent.
  C - este un task care ar fi drăguț să-l faci cât mai curând, măcar pe termen mediu.
  D - este un task care îl poți delega către altcineva.
  E - este un task care poate fi eliminat, nu va face o prea mare diferență.
 10. Concentrează-te asupra ariilor cu rezultate cheie! Descoperă ce abilitate ți-ai putea dezvolta, pe care o poți face excelent și care ar putea avea cel mai bun rezultat asupra carierei tale.
 11. Pregătește-te cu atenție înainte de a începe. Înainte de a porni orice activitate, asigura-te că ai toate cele necesare, cât mai aproape. Odată ce ai intrat în atmosfera de lucru și începi să fii concentrat, nu este recomandat să te întrerupi pentru lucruri banale.
 12. Fă-ți temele! O singură abilitate sau o singură informație în plus, poate schimbă semnificativ, capacitatea ta de a-ți face bine treaba. Autorul afirmă faptul că “ Educația continuă este cerință minimă pentru obținerea succesului în orice domeniu”.
 13. Profită de talentele tale speciale. Pentru a le identifica, pune-ți următoarele întrebări:
  - La ce sunt cu adevărat bun? Ce îmi place cel mai mult la muncă mea?
  - Ce activități din trecut, sunt responsabile pentru succesul meu în prezent?
  - Dacă aș putea face orice meserie, care ar fi aceea?
 14. Încearcă să identifici mereu, care sunt lucrurile care te trag înapoi și încerca să le elimini. Oricât de greu ar părea la început, vei vedea că pe măsură ce te obișnuiești, vei regretă că nu ai luat decizia de a renunta la ele mai devreme!
 15. Pentru a-ți atinge potențialul maxim, pune presiune pe tine și nu aștepta să te pună cineva la treaba. Muncește că și când, mai ai o zi până la finalizarea celui mai important proiect din viață ta.
 16. Mereu trebuie să fii în cea mai bună formă. Culcă-te la ore regulate, mănâncă sănătos și încearcă să te detașezi uneori de la muncă pentru a te relaxa. Se spune că, o zi liberă, în care faci doar lucruri menite să te deconecteze, este echivalentă din punct de vedere al energiei care ți-o oferă, cu un somn foarte bun! Vei fi uimit cât de eficient vei lucra după o perioada de recreere.
 17. Optimismiul este cea mai importantă abilitate pe care ți-o poți dezvoltă pentru viață atât personală cât și profesională.
 18. Pentru a fi în stare să te concentrezi pe lucrurile cu adevărat importante, trebuie să înveți să tratezi tehnologia că pe un servitor, nu ca pe un stăpân.
 19. mparte timpul în bucăți! Gândește-te la diferite metode prin care îți poți creea perioade de timp în care poți lucra neîntrerupt și concentrat, la obiectivele cele mai importante.
 20. Când lucrezi la cele mai importane proiecte, la un nivel foarte ridicat de concentrare, poți întră într-o stare mentală numită “flow”, adica flux. Una din tehnicile pentru a ajunge la această stare, este să-ți creezi un așa numit “sentiment de urgență”. Adică, să lucrezi, așa cum am mai spus, că și când este ultima zi în care mai poți lucra.
 21. Una din cele mai bune metode pentru a trece la treabă, este să-ți repeți într-una vorbele “Fă-o acum!”, iar dacă simți că-ți pierzi concentrarea, repetă-ți vorba “ înapoi la treaba”, pentru a rămâne mereu focusat și productiv.